Man - Fre: 07:30 - 20:00 Lørdag: 10:00 - 17:00 Søndag: 10-17

Tannstein

Tannstein
Tannstein kan fjernes ved hjelp av ultralyd i kombinasjon med ulike instrumenter som man bruker for å skrape vekk bakteriebelegg. Til slutt vil tennene bli polert for at det skal være vanskeligere for bakterier å lage nye belegg.

Hva er tannstein?

Når vi spiser samles bakterier mellom tenner og tannkjøtt, samtidig som det dannes et belegg på tennene som kalles plakk. Dersom plakk forblir ubehandlet så kommer det i kontakt med spytt, herder og blir til tannstein som det ikke er mulig å fjerne på egen hånd.
Tannstein dannes på øvre del av tennene, mot tannkjøttet. Den er hvitaktig og kornete i starten , og man finner den oftest på baksiden av fortenner i underkjeven. Du kan som oftest kjenne den med tungen. Hvis man ikke behandler tannstein så vil det føre til betennelse i tannkjøttet, tannkjøttet vil da hovne opp, bli rødt og man vil kunne få blødninger ved tannpuss. Det kan føles ømt, spesielt ved spising. I verste fall kan ubehandlet tannstein føre til at tennene løsner.

Hvorfor får man tannstein?

Hovedårsaken til at man utvikler tannstein er ikke tilstrekkelig rengjøring av tennene. Hvis bakteriebelegg som samles etter at man har spist ikke fjernes godt nok vil tannstein dannes. I den første perioden, de første to ukene, vil man kunne fjerne tannstein med pussing, men etter at tannsteinen herder vil det ikke være mulig å fjerne det på egen hånd.

Spyttets sammensetning kan ha innvirkning

Selv med gode renholdsrutiner så kan man utvikle tannstein. Forekomst av mineralsalter, samt kalsium og fosfationer i spyttet kan bidra til utvikling av tannstein.

Fjerne tannstein

Når tannsteinen har herdet er det ikke mulig å fjerne det selv, og man bør oppsøke tannlege. Synlig tannstein kan fjernes uten bedøvelse. Man vil kjenne ubehag men det er ikke spesielt smertefullt. Dersom tannsteinen har kommet under tannkjøttet vil det som oftest være lurt å bruke bedøvelse.
Tannstein kan fjernes ved hjelp av ultralyd i kombinasjon med ulike instrumenter som man bruker for å skrape vekk bakteriebelegg. Til slutt vil tennene bli polert for at det skal være vanskeligere for bakterier å lage nye belegg.

Hvordan forebygge tannstein

Den beste måten å forebygge tannstein på er å opprettholde gode tannpleierutiner, både med tannpuss med børste og bruk av tanntråd. Det er vanskelig å unngå tannstein fullstendig, men god munnhygiene samt kontroll hos tannlege/tannpleier vil minimere risiko.

Tannsykdommer

Bakterier produserer sulfat og svovelgasser og vil gi dårlig smak i munnen samt dårlig ånde. Det kan også føre til misfarging av tennene. Tannsteinen kan trenge under tannkjøttet og sette seg under tannkronen og forårsake betennelse. Om ubehandlet så kan tannstein føre til at kjeven trekker seg bakover som igjen fører til at tenner får dårligere feste og til slutt løsner.
Lurer du på noe mer, da er det bare å kontakte oss på 417 92 535

Timebestilling


    Pensjonister og studenter får 15% rabatt

    For at du skal kunne benytte studentrabatten er det viktig med gyldig studiebevis. Er du over tretti år og student gjelder dessverre ikke dette tilbudet for deg.

    Nurdent er et tannhelsesenter som har fokus på god kvalitet og service. Hos oss finner du tannleger, spesialister, oralkirurger og leger.

    Hvor finner du oss

    Sosial del