Man - Fre: 07:30 - 20:00 Lørdag: 10:00 - 17:00 Søndag: 10-17

Fylling

Fylling
Fylling er også kjent som plombe for mange. Tannlegene på NurDent bruker kun tannfarget plastfyllinger.
Hvilken type plast tannlegen bruker er avhengig av en rekke ting, for eksempel hvor stor hullet er og om pasienten har kjent allergi mot materiale. Våre tannleger vil fortelle deg hvilken type materiale som er aktuelt for deg og ulike alternativer, slik at du har oversikt over hva som brukes i din munn. Fylling legges for å hindre at hull skal utvikle seg og skade nerven. Dette hindrer rotfylling i første omgang. Det finnes flere grunner til at fylling er nødvendig eller repareres:
 • Hull i tannen
 • Tidligere fylling som ikke er tett (dette gir ofte dårlig ånde)
 • Sprekk i fylling hvor bakterier kan penetrere

Når bør du kontakte tannlegen?

Det er viktig å gå regelmessig til tannlegen for å avdekke begynnende problemer. Vi på NurDent vil utføre forebyggende behandling og ønsker å hjelpe deg for hvordan du kan unngå fyllinger på tennene. Men ved symptomer som ising, dårlig ånde eller at du knekker av en liten bit anbefales det sterkt at du tar kontakt med oss på 417 925 35 og får råd om mulige behandlinger.

Hva kan du gjøre:

 • Unngå søtsaker
 • Bruk tanntråd daglig
 • Puss tennene to ganger daglig

Ulike typer plastmateriale som tannleger benytter

Kompositt

Kompositt er det vanligste plastmaterialet tannleger bruker. Det er et plastmateriale forsterket med glasspartikler, som bygges opp lagvis og herdes med blått lys. Tannlegene på NurDent bruker ulike typer kompositt ut fra kreftene som ytes på tannen under funksjon. Det finnes både fordeler og ulemper ved bruk av kompositt:
Fordeler
 • Tannfarget, etterligner tannens egen tannfarge
 • Enkelt for tannlegen å bruke
 • Kan formes lett
 • Skånsom behandling
Ulemper
 • Dårlig holdbarhet ved store fyllinger (krone kan vurderes)
 • Det må være tørt i området når tannen skal fylles
 • Brukes sjeldent dersom du har allergi mot materialet

Glassionomer

Dette materialet består av pulver og væske som blandes. Pulvere består av kalsiumalminiumsilikat og væsken er polyakryl syre. Dette materialet inneholder litt fluorider. Vi har tre ulike måter å herde dette materialet på: kjemisk herding, lys herding og dual herding. Tannlegene på NurDent bruker den typen som er egnet for tannens omgivelser. Ettersom dette materialet inneholder fluorider, er det godt egnet til pasienter som har mange hull. I tillegg for områder hvor tannlegen anser som vanskelig å tørrlegge kan glassionomer være et godt alternativ. Glassionomer kan å bindes til tann ved noe fuktighet tilstede. Men det har også sine ulemper, dette materialet er mindre sterkt enn kompositt og kan lettere slites ned over tid. Man kan for eksempel ikke lage store fyllinger med dette materialet ettersom det er mindre sterkt. Fargen på glassionomer er ikke like estetisk fin som kompositt. Hvor lenge en slik type fylling holder er avhengig av flere faktorer blant annet pasientens munnhygiene, medisnbruk, spyttkvaliteten og kostholdet.

Kompomer

Dette er en blanding av de overnevnte fyllingsmaterialene. Denne ble utviklet for å kunne få fremmet de beste egenskapene ved kompositt og glassionomer. Materialet har den beste bindingen til tannen, fordi kompomer har samme stivhet som tannens eget vev. Denne avgir også fluor, og er penere i utseende enn glassionomer, men ikke bedre enn kompositt. Holdbarheten er noe dårligere enn ved kompositt. For alle materialene som er nevnt er det en rekke forhold som er avgjørende for deres holdbarhet: pasientens munnhygiene dvs. tannpuss, tanntråd, fluorskyll, spyttkvaliteten og kostholdet.

Har du fortsatt amalgam i munnen?

Amalgam er et materialet som ble hyppig brukt for mange år siden. Vi kan også kalle disse sølvfyllinger. Et mer kjent navn for amalgam er «sølvfylling». Siden 2008 har det vært forbudt å bruke amalgam som fyllingsmaterialet, årsaken til dette er miljømessige (skriv: skadelig for miljøet) grunner. Men det er ingen grunn til fjerne amalgamfyllinger. Fjerner tannlegen amalgam vil man kunne skade litt av den friske tannen. Når skal de byttes da? Amalgam vil over tid ekspandere og kan gi sprekk i tannemaljen. Tannlegene på NurDent vil følge opp hvordan amalgamfyllingene er i munnen og veilede deg til å gjøre det beste for tannens levetid. Enkelte pasienter tåler ikke amalgam, ettersom det kan gi slimhinnelidelser i munnen. Har du spørsmål ring oss gjerne på, 417 925 35 – vi hjelper deg!

Timebestilling


  Pensjonister og studenter får 15% rabatt

  For at du skal kunne benytte studentrabatten er det viktig med gyldig studiebevis. Er du over tretti år og student gjelder dessverre ikke dette tilbudet for deg.

  Nurdent er et tannhelsesenter som har fokus på god kvalitet og service. Hos oss finner du tannleger, spesialister, oralkirurger og leger.

  Hvor finner du oss

  Sosial del